Kajian
menunjukkan ANGGUR bukan saja membekalkan kandungan vitamin C yang tinggi,
bahkan boleh membaiki tahap antioksida dalam tubuh manusia. Kehadiran tinggi
radikal bebas yang berpunca daripada pelbagai elemen seperti pencemaran
didapati antara punca utama yang menyebabkan kulit mengalami proses penuaan
dengan cepat.
Justeru,
apa saja yang mengandungi bahan antioksida berupaya untuk meneutralkan radikal
bebas. ANGGUR ANTARANYA. Tidak hairanlah pengambilan anggur digalakkan
berikutan kandungan antioksidanya yang tinggi.
Kajian
yang dijalankan oleh Dr Ronald L Prior dari USDA’s Arkansas Children’s
Nutrition Centre mendapati bahawa cara pemakanan boleh menyebabkan tekanan
oksida pada badan. Oleh itu, anda digalakkan untuk memakan buah-buahan selepas
setiap hidangan.
Dr
Prior menunjukkan bahawa proses metabolik untuk menghadam makanan tanpa
antioksida, kecuali lemak, karbohidrat dan protein, mengakibatkan kemerosotan
pada tahap kemampuan antioksida di dalam darah. Kemerosotan itu boleh dielakkan
dengan mengambil buah-buahan mengandungi antioksida yang tinggi seperti buah
anggur.
Kebaikan
buah anggur sering kali didengar tetapi ramai tidak tahu bagaimana untuk
menerapkannya dalam masakan menyebabkan ia hanya diambil secara mentah.
Kita
juga boleh pelbagaikan dalam apa saja masakan jika anda mempunyai kreativiti
dan keberanian bagi mencuba resipi unik dan menarik.
Kandungan
vitamin C yang tinggi.
Khasiat
lain termasuk vitamin A, B1, B2.
Mempunyai
kalori yang rendah.
Mengandungi
80 peratus air dan sumber yang bagus bagi kalium.
Mengandungi
phytonutrien, bahan aktif dipercayai melindungi badan manusia daripada bahan
dan penyakit jantung.
-Qaseh Roha-
No comments:
Post a Comment